Markkinointi- vai edustuskulu?

Jutun juoni on "tavanomaisuus".

Yritysten edustuskulut tulivat tämän vuoden alusta kokonaan vähennyskelvottomiksi tuloverotuksessa. Markkinointi- ja neuvottelukuluissa vähennysoikeus kuitenkin säilyi. Yrittäjille edustus- ja markkinointitilaisuuden erot eivät kuitenkaan ole aivan selviä, kertoo arvonlisäveroasiantuntija Harri Huikuri, Deloitte & Touche Oy:stä.

– Jos karkeasti mietitään, niin edustaminen on vapaamuotoista suhteiden ylläpitoa ja kanssakäymistä ihmisten kanssa. Niissä tilaisuuksissa ei kouluteta, eikä markkinoida tai myydä mitään virallisen agendan puitteissa, Huikuri luettelee.

Markkinointikuluja syntyy puolestaan esimerkiksi tuote-esittelytilaisuuksista tai uusien tuotteiden esittelystä.

– Tilaisuudessa on virallinen ohjelma ja jotakin kevyttä tarjoilua. Myös lounastapaamiset myyntimielessä menevät markkinointikuluihin, selvittää Huikuri.

Tilaisuuden tarjoilut vaikuttavatkin luokitteluun. Verohallinnon ylitarkastajan Tiina Rantalan mukaan markkinointikuluja voi vähennellä verotuksessa, mikäli tilaisuuden tarjoilu on tavanomaista.

– Tavanomaisuudella tarkoitetaan lounasruoan tasoista tarjoilua tai vaikkapa kahvitarjoilua. Jos tapahtumaan liittyy vaikkapa cocktail-tilaisuus, mennään jo selvästi edustuksen puolelle, Rantala kertoo.

Jottei asia olisi liian yksinkertainen, ei alkoholitarjoilu kuitenkaan yksiselitteisesti tarkoita edustustilaisuutta. Tavanomaisuus näyttelee tässäkin pääroolia.

– Jos lounaan yhteydessä tarjotaan lasi viiniä, niin voidaan pysyä vielä markkinointi- tai neuvottelukuluiksi katsottavassa tarjoilussa, Rantala selventää.

Kelloa tilaisuuksissa ei silti tarvitse katsoa.

– Tilaisuuden kellonajalla ei sinänsä ole merkitystä, Tiina Rantala selvittää.

Asiaan vihkiytymättömälle kulujen luokittelu saattaa kuulostaa melkoiselta sopalta. Tämän ymmärtää arvonlisäveroasiantuntija Harri Huikuri.

– Edelleen tulee kuitenkin hankalia rajanvetokysymyksiä. Verohallinto on tänä keväänä julkaisemassa ohjeen edustus- ja markkinointikulujen osalta, ja toivon kovasti, että se tulee selkeyttämään tilannetta epäselvien tapausten osalta, Huikuri sanoo.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Source: www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/etus...